2011. március 18., péntek

Mákos csiga


Tipikusan a nem szép, de isteni finom kategóriába tartozó sütemény!


Az alap omlós tésztából készül:
 30 dkg lisztet hideg kézzel gyorsan simára gyúrunk
 12,5 dkg cukorral, 1 zacskó vaníliás cukorral, csipetnyi sóval, 
1 tojással és 15 dkg margarinnal. 
Folpakba csomagolva 45 percig pihentetjük a hűtőben.
A töltelékhez 5 dl tejet 15 dkg darált mákkal felforralunk,
 majd hozzáteszünk 1 dl tejben elkevert 1 zacskó vaníliás pudingport,
 3 evőkanál cukrot, 1 teáskanál őrölt fahéjat,
 6-8 csepp keserűmandula-aromát. Összeforraljuk, 
ízlés szerinti mennyiségű kimagozott meggyel, vagy lekvárral összekeverjük, 
majd teljesen! kihűtjük.
A tésztát kétfelé választjuk, kinyújtjuk egy téglalappá
 és a mákos töltelék felét rákenjük. 
Óvatosan feltekerjük, fehérjével megkenjük 
és mandulalapokkal megszórjuk. 3 cm-re felvágjuk, 
sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kicsit ellapogatjuk. 
200 fokon pirulásig sütjük.
A tészta másik felével megismételjük a műveletet, majd melegen vagy hidegen elfogyasztjuk!

1 megjegyzés: